Så här hittar du din utbildning

Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.

Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.

Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.

Nedan hittar du 2019 års utbud.

Meny

SÖKRESULTAT FÖR ANTAGNINGSDOKUMENT

SÖKRESULTAT FÖR WEBBSIDOR

SÖKRESULTAT FÖR FILER

SÖKRESULTAT FÖR FRÅGOR & SVAR

Ditt val

Gymnasievalet spelar roll. Ditt gymnasieprogram kan både göra det möjligt för dig att läsa vidare efter gymnasiet och direkt leda till arbete. På det viset har ditt val betydelse för vad du ska göra i framtiden. 

Det är viktigt att du väljer något som du är intresserad av och som du tror att du vill fortsätta med de närmaste åren. Bästa vägen till ett bra val är att ta reda på så mycket som möjligt om programmen, skolorna och vad som gäller för antagningen. 

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

Fundera på vad du är intresserad av. Vill du läsa vidare efter gymnasiet eller utbilda dig till ett yrke direkt?

Om du vill läsa vidare efter gymnasiet väljer du ett högskoleförberedande gymnasieprogram. För att hitta ett program som pasar dina intressen kan du undersöka vilka olika inriktningar det finns. Vet du redan vad du vill läsa efter gymnasiet är det viktigt att det program du väljer verkligen har alla kurser som krävs för att du ska kunna söka vidare. Det finns både grundläggande och särskild behörighet. 

Om du vet att du vill arbeta med något som du kan utbilda dig till på gymnasiet kan du välja ett yrkesprogram. På flera program finns det möjlighet att gå en lärlingsutbildning där du varvar praktik på arbetsplatser med undervisning i skolan. De yrkesförberedande programmen kan också ge behörighet till att läsa vidare. Du kan läsa till ämnen för att få högskolebehörighet. Du kan också välja att vidareutbilda dig på yrkeshögskolan. 

Vilken skola ska jag välja?

När du bestämt dig för ett program gäller det att hitta en bra skola. Vissa saker är bra att tänka igenom innan du väljer vilken skola du vill gå i.

Hur långt är du beredd att resa till skolan? Har skolan någon speciell arbetsmetod? Vilka individuella val erbjuder skolan? Det kan också vara bra att ta reda på vilka resurser skolan har för just det program som du tänker söka. 

För att göra ett bra val behöver du skaffa dig mera information. Ett enkelt sätt att ta reda på mer om ett visst program och de skolor du är intresserad av är att besöka gymnasieskolorna. De flesta skolor håller öppet hus en eller flera gånger under hösten och vintern. Då får du chansen att själv se skolan, träffa elever och lärare från skolan och ställa frågor som du vill ha svar på. På startsidan hittar du en förteckning med de datum då skolorna håller öppet hus.


Dela
Har du missat något?
Externa länkar

STUDERA EFTER GYMNASIET

För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se

För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se

Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.

Utbildningsinfo.se är Skolverkets webbplats för val av skola och studier. Webbplats vänder sig till elever, föräldrar och professionella inom utbildningsområdet. Här hittar du samlad, aktuell och neutral information om all offentlig utbildning i Sverige. 

Kontakta oss om du har frågor

Stockholms län, Gnesta och Håbo

Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm

Telefontid Måndag-Torsdag kl.9-11

Besökstid Torsdagar kl.13-15

OBS! Vecka 25-32 är det ändrade telefon och besökstider. Läs här

Telefon 08-580 080 00

Besöksadress Fatburen, Södermalmsallén 36, plan 5

E-post gyantagningen@storsthlm.se

Fax 08-580 080 08Gymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm