Så här hittar du din utbildning

Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.

Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.

Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.

Nedan hittar du 2019 års utbud.

Meny

SÖKRESULTAT FÖR ANTAGNINGSDOKUMENT

SÖKRESULTAT FÖR WEBBSIDOR

SÖKRESULTAT FÖR FILER

SÖKRESULTAT FÖR FRÅGOR & SVAR

Så gör du din ansökan

  • Logga in med hjälp av ditt lösenord på www.gyantagningen.se 
  • Gör dina val. 
  • Bekräfta och skriv ut ansökan. 
  • Skriv under ansökan. 
  • Lämna in din ansökan på din skola eller skicka den till Gymnasieantagningen.

Här kan du titta på filmer om hur du gör din ansökan.

Du som är elev i någon av länets grundskolor får ett lösenord i mitten av januari. Du som inte går i skolan men är folkbokförd i länet kan mejla eller ringa till Gymnasieantagningen för att få ett lösenord. Det gäller även dig som söker från utlandet.

Med hjälp av lösenordet loggar du in på www.gyantagningen.se där du fyller i dina val. Lägg in flera val för att förbättra dina möjligheter att få en gymnasieplats. När du bekräftat dina val skriver du ut din ansökan. Kom ihåg att skriva under ansökan.

Du lämnar ansökan till skolans studie- och yrkesvägledare. Datum för inlämning av ansökan kan variera mellan skolor. 

Du som inte går i någon skola skickar din ansökan till Gymnasieantagningen. Det går bra att mejla ett inskannat eller fotograferat dokument med underskrift.

Om du söker till gymnasiet med utländska betyg vill vi att du skickar oss en kopia på slutbetyg från grundskolan. Om möjligt vill vi också att du skickar preliminära betyg från höstterminen. Det går bra att skicka kopia av betyg via post, alternativt skanna dokumenten och mejla eller faxa dem. Kontaktuppgifter finns längst ned på sidan.

Rangordna val

I din ansökan måste du rangordna utbildningarna du söker. Den utbildning som du helst vill komma in på ska stå som första val, den du näst helst vill komma in på som andra val och så vidare. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning i din ansökan så stryks du från utbildningar med lägre rangordning i din ansökan.

 

Det är alltså viktigt att lägga de utbildningar du helst vill gå högst upp i ansökan!

Antagningen avgörs av din behörighet samt ditt sammanlagda meritvärde, det vill säga betygspoängen från grundskolan. Vid antagning till utbildningar med färdighetsprov räknas provpoängen med i meritvärdet.

Du kan bara bli antagen till en utbildning! Om ditt betyg räcker för antagning till flera av dina alternativ så blir du antagen till den utbildning som har högst rangordning i din ansökan.

När du blivit antagen på en utbildning står du kvar som reserv till högre rangordnade val, men inte till alternativ som har lägre rangordning i din ansökan. Du kan även välja att inte stå kvar som reserv till högre val.

Om du har frågor och funderingar kring gymnasievalet och ansökan ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller någon annan ansvarig på din skola. Studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa dig med det mesta som rör gymnasievalet.

Om du har frågor om din ansökan som du inte kan få svar på av studie- och yrkesvägledaren eller på www.gyantagningen.se kan du kontakta Gymnasieantagningen. Se kontaktuppgifter längst ned på sidan.


Dela
Har du missat något?
Externa länkar

STUDERA EFTER GYMNASIET

För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se

För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se

Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.

Utbildningsinfo.se är Skolverkets webbplats för val av skola och studier. Webbplats vänder sig till elever, föräldrar och professionella inom utbildningsområdet. Här hittar du samlad, aktuell och neutral information om all offentlig utbildning i Sverige. 

Kontakta oss om du har frågor

Stockholms län, Gnesta och Håbo

Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm

Telefontid Måndag-Torsdag kl.9-11

Besökstid Torsdagar kl.13-15

OBS! Vecka 25-32 är det ändrade telefon och besökstider. Läs här

Telefon 08-580 080 00

Besöksadress Fatburen, Södermalmsallén 36, plan 5

E-post gyantagningen@storsthlm.se

Fax 08-580 080 08Gymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm