Så här hittar du din utbildning

Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.

Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.

Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.

Nedan hittar du 2019 års utbud.

Meny

SÖKRESULTAT FÖR ANTAGNINGSDOKUMENT

SÖKRESULTAT FÖR WEBBSIDOR

SÖKRESULTAT FÖR FILER

SÖKRESULTAT FÖR FRÅGOR & SVAR

Hur antagningen fungerar

Efter ansökningsperioden påbörjar antagningen, då det avgörs vilka som kommer in på en utbildning. Här kan du läsa om hur antagningen fungerar och om dina chanser att komma in. Ditt antagningsbesked kan du se i början av juli, men antagningen fortsätter med antagning av reserver ända till september.

Från ansökan till antagning

Antagningen pågår under april-september och består av flera moment. Efter ansökningsperioden tar antagningsprocessen vid, som består av preliminärantagning, omvalsperiod, slutantagning och två reservantagningar. Det kan verka krångligt, men systemet är uppbyggt för att så många som möjligt ska få en plats där de helst vill gå.

Under processen kan förutsättningarna för att komma in på din utbildning ändras, därför är det viktigt att du bevakar hur du ligger till. Se därför till att alltid ha koll på din inbox!

Läs mer om antagningen – steg för steg

Vad påverkar antagningen?

Det alla vill veta när de har sökt sin utbildning är när och om de kommer in. Svaret är inte så enkelt eftersom förutsättningarna hela tiden ändras under antagningen. Här nedan har vi sammanställt faktorer som kan påverka antagningen.

Behörighet

För att bli antagen till en utbildning måste du först och främst vara behörig, alltså ha godkända betyg i de ämnen som krävs för utbildningen. Alla behöriga elever i en kommun ska kunna erbjudas en plats på ett nationellt program.

Läs mer om behörighet

Meritvärde

Om det finns fler behöriga sökande än antalet platser på en utbildning, så är det meritvärdet som avgör vem som kommer in. Meritvärdet räknas ut av din sammanlagda betygspoäng samt resultat från eventuellt färdighetsprov.

Läs mer om meritvärde

Sena val

Ansökningar eller sena ändringar som gjorts efter det att hemsidan stängt i maj blir prövade först efter val som gjorts i tid. Om du gjort ett sent val, blir du alltså antagen efter övriga behöriga sökande som gjort valet i tid, även om du skulle ha ett högre meritvärde.

Läs mer om sena val

Antalet platser

Antalet tillgängliga platser kan ändras, vilket också betyder att konkurrensen kan bli högre. Samma meritvärde som räckte till förra året eller vid preliminärantagningen kanske inte gör det i år. För att se hur du ligger till i förhållande till andra kan du titta på tidigare års antagningsresultat och antal platser.

Läs mer om antagningsstatistik och rapporter

Bristfälligt underlag

Se till att ha en fungerande e-postadress så att du inte missar att skicka in underlag. Glöm inte heller att kontrollera att uppgifter, såsom betyg och bilagor, är korrekta, annars behöver du kontakta oss på Gymnasieantagningen snarast möjligt. Du måste också meddela om du flyttar under antagningen, då det kan påverka dina chanser.

Läs mer om att flytta under antagningen

Externa länkar

STUDERA EFTER GYMNASIET

För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se

För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se

Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.

Utbildningsguiden.se Skolverkets webbplats för studievägledning och skolval och vänder sig till vårdnadshavare och elever samt studie- och yrkesvägledare. Här kan du jämföra skolor och läsa om gymnasieskolans program och vad de leder till. Skolsystemet är beskrivet på sex olika språk

Kontakta oss om du har frågor

Stockholms län, Gnesta och Håbo

Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm

Support för skolpersonal, klicka här

E-post gyantagningen@storsthlm.seGymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm