Så här hittar du din utbildning

Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.

Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.

Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.

Nedan hittar du 2019 års utbud.

Meny

SÖKRESULTAT FÖR ANTAGNINGSDOKUMENT

SÖKRESULTAT FÖR WEBBSIDOR

SÖKRESULTAT FÖR FILER

SÖKRESULTAT FÖR FRÅGOR & SVAR

Så här ansöker du

Hur du ansöker – steg för steg

Här får du en genomgång av det du behöver göra för att söka till gymnasiet. Om du har frågor kring din ansökan, vänd dig i första hand till din studie- och yrkesvägledare. Du kan även kontakta Gymnasieantagningen.

1. Så får du en inloggning

Elever i Stockholms län, Gnesta och Håbo kommun får inloggningsuppgifter hemskickade per post under vecka 2. Tänk på att meddela din skola en mejladress som du kan använda under hela antagningen.

Om du söker från utlandet, kontakta Gymnasieantagningen Storsthlm. Du behöver meddela namn, födelsedata och mejladress för att få inloggningsuppgifter.

Om du är folkbokförd i någon annan del av Sverige, ska du göra din ansökan till gymnasiet via den kommun där du är folkbokförd. Det gäller även om du senare under året ska flytta till Stockholms län, Gnesta eller Håbo.

2. Första gången du loggar in

Du loggar in och gör din ansökan på ansökningswebben. Dit kommer du också genom att klicka på "Inloggning sökande" längst upp på vår hemsida.

Första gången du loggar in, behöver du godkänna personuppgiftspolicyn och byta till ett eget individuellt lösenord. Du får sedan ett mejl för att bekräfta din inloggning. Om du därefter trycker på knappen längst ned i mejlet, så kommer du tillbaka till inloggningssidan. Du kommer till en vy där du kan du välja att byta mejladress, ge kontaktuppgifter till vårdnadshavare och ange telefonnummer. Vill du inte ändra något, klickar du bara på Spara.

Eftersom den mejladress som du har via din grundskola kan bli avaktiverad under sommaren, rekommenderar vi att du använder en egen mejladress för ditt gymnasieval.

3. Göra din ansökan

Du hittar utbildningar genom att använda sökfunktionen högst upp på din inloggningssida eller genom att klicka dig fram i programguiden, länk till lathund. I din ansökan måste du rangordna de val du lagt till. Den utbildning du helst vill gå ska stå som första val, den du näst helst vill gå som andra val och så vidare. Blir du antagen till ett val som ligger högre upp i din ansökan, så kan du inte sedan bli antagen på lägre val, eftersom valen under stryks från din ansökan.

Det är alltså viktigt att lägga de utbildningar du helst vill gå högst upp i ansökan!

Du kan inte bli antagen till flera val samtidigt. Om ditt meritvärde är tillräckligt högt för flera av dina val, blir du bara antagen till det val som ligger högst i din ansökan. Detsamma gäller om du redan blivit antagen till en utbildning och sedan blir antagen som reserv till ett högre val. Då förlorar du den plats du tidigare hade.

4. Ändra i ansökan

Ansökningswebben är öppen i två perioder under vintern och våren. Under den andra perioden kan du göra ändringar i din ansökan, om du gjort en ansökan tidigare, eller göra en helt ny ansökan. När den andra perioden har stängt, så är det för sent att utan konsekvenser ändra sin ansökan. Utbildningar som då läggs till eller flyttas upp i ansökan blir sena val.

5. Svara på antagning

Om du inte har blivit antagen till ditt förstaval, behöver du svara på ditt antagningsbesked. Du kan då välja om du vill stå kvar som reserv till högre val i din ansökan. Du kan också tacka ja eller nej till den utbildning där du blivit antagen. Vi rekommenderar som regel inte att du tackar nej, eftersom du då riskerar att bli utan gymnasieplats.

Om du inte svarar, så är det automatiska svaret att du tackar ja till din plats, men vill stå kvar som reserv till högre val. Vill du inte stå kvar som reserv, utan ha den plats där du blivit antagen, är det därför viktigt att du svarar.

Om du har blivit antagen till ditt förstaval, behöver du inte svara på antagningsbeskedet.

 

GÖR EN ANSÖKAN


Externa länkar

STUDERA EFTER GYMNASIET

För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se

För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se

Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.

Utbildningsguiden.se Skolverkets webbplats för studievägledning och skolval och vänder sig till vårdnadshavare och elever samt studie- och yrkesvägledare. Här kan du jämföra skolor och läsa om gymnasieskolans program och vad de leder till. Skolsystemet är beskrivet på sex olika språk

Kontakta oss om du har frågor

Stockholms län, Gnesta och Håbo

Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm

Support för skolpersonal, klicka här

E-post gyantagningen@storsthlm.seGymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm