Så här hittar du din utbildning

Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.

Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.

Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.

Nedan hittar du 2019 års utbud.

Meny

SÖKRESULTAT FÖR ANTAGNINGSDOKUMENT

SÖKRESULTAT FÖR WEBBSIDOR

SÖKRESULTAT FÖR FILER

SÖKRESULTAT FÖR FRÅGOR & SVAR

Asylsökande

Om du är asylsökande, så är det lite andra regler och saker du behöver tänka på när du söker till gymnasiet. Du får inte ha fyllt 18 år när den utbildning du sökt startar. Du behöver också skicka intyg (LMA-kort) om att du är asylsökande, samt informera Gymnasieantagningen om eventuella förändringar, såsom ändrat födelsedatum eller om du fått ett personnummer.

Som asylsökande har du rätt att söka till gymnasieskola. För att kunna tas in på ett gymnasieprogram, som asylsökande, får du inte ha fyllt 18 år vid skolstart utan högst vara 17 år. Du ska också kunna uppvisa ett giltigt LMA-kort från Migrationsverket som måste vara giltigt under den antagning då du söker.

Om du får ett uppehållstillstånd måste du vända dig till Skatteverket för att få ditt personnummer.

Om du som asylsökande får ett fullständigt personnummer innan slutantagningen är det viktigt att du meddelar Gymnasieantagningen.

LMA-kort

När du söker asyl i Sverige utfärdas ett kvitto på din asylansökan. Några dagar senare får du ett kort från Migrationsverket, ett så kallat LMA-kort (Lagen om mottagande av asylsökande), vilket ersätter kvittot och visar att du är asylsökande med rätt att vara i landet under väntetiden. Även om kortet har samma format och delvis samma innehåll som ett ID-kort, intygar det endast att personen är inskriven i Migrationsverket mottagningssystem under det namn som står på kortet.

LMA-kortet innehåller foto, personuppgifter, information om uppehållstillstånd samt dossiernummer och telefonnummer till handläggare på Migrationsverket. Kortets giltighetstid kan variera mellan tre, fyra och sex månader.

Behörighet och beslut om prövning

Du som är asylsökande och har fyllt 18 år vid terminsstart har ingen laglig rätt att påbörja en gymnasieutbildning, men inget hindrar att vistelsekommunen ändå erbjuder utbildning på ett nationellt program. Om ansökan gäller till en annan gymnasieskola än vistelsekommunens egna skolor krävs först vistelsekommunens godkännande. Sökt kommun eller fristående gymnasieskola fattar därefter beslut om du får prövas till deras utbildning. Det kan vara först vid terminsstart som skolan eller kommunen fattar beslut, då det kan bero på om det finns lediga platser till sökt utbildning eller inte.

Observera att du endast kan prövas om du är behörig till utbildningen.

Övriga resurser

Skolverket.se: Nyanländas rätt till utbildning

Migrationsverket.se: Nya gymnasielagen

Externa länkar

STUDERA EFTER GYMNASIET

För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se

För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se

Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.

Utbildningsguiden.se Skolverkets webbplats för studievägledning och skolval och vänder sig till vårdnadshavare och elever samt studie- och yrkesvägledare. Här kan du jämföra skolor och läsa om gymnasieskolans program och vad de leder till. Skolsystemet är beskrivet på sex olika språk

Kontakta oss om du har frågor

Stockholms län, Gnesta och Håbo

Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm

Support för skolpersonal, klicka här

E-post gyantagningen@storsthlm.seGymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm