Välkommen till inloggningsdelen
av www.gyantagningen.se
Här loggar du in med ditt användarnamn (personnummer ååmmdd-xxxx) samt ditt lösenord för att göra en ansökan till gymnasiet.
Lösenordet har du fått via lösenordsbrevet. Har du inte fått något lösenord kontaktar du din studie- och yrkesvägledare eller någon annan ansvarig på din skola. Du som inte kan få lösenordet via någon på skolan kan beställa ett från oss genom att mejla till gyantagningen@storsthlm.se.
Lösenordet är personligt och kommer att skickas hem till din bostadsadress via posten.
Tips! När du loggar in är det bra om du kontrollerar att rätt mejladress och mobilnummer ligger inlagt.
Tänk på att spara ditt lösenord över hela sommaren. Det är bland annat via din inloggning som du får tillgång till antagningsbesked samt information om vilken uppropsdag/tid ditt gymnasium har.
Vill du söka utbildningar i andra län än Stockholms?
Så här hittar du din utbildning
Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.
Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.
Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.
Nedan hittar du 2019 års utbud. OBS! Att utbudet är preliminärt.
Du kan enkelt följa med under året då det är dags för gymnasieval.
Vi använder oss av facebook för att nå ut med de datum och den information som kan vara viktiga för dig som ska söka gymnasieutbildning. Gilla vår sida på facebook så är du med i matchen.
Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen.
Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Du kan välja hantverk inom många olika branscher.
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.
Finsnickeri
Du lär dig tillverkningsmetoder och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. båtbyggare, inredningssnickare, möbelsnickare eller arbete inom trä- och byggvaruhandel.
Florist
Du lär dig om snittblommor, hur man kombinerar olika material för att skapa blomsterarbeten och om krukväxter. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. florist.
Frisör
Du lär dig olika behandlingar, tekniker, och om verktyg och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. frisöraspirant
Textil design
Du lär dig tillverkningsmetoder, konstruktion och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. inköpsassistent, sömmerska eller arbete inom textil och konfektion.
Övriga hantverk
Du lär dig tillverkningsmetoder, tekniker och om verktyg och material i din valda profil. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. glasblåsare, hovslagare, guld- eller silversmed, keramiker, sadelmakare, sotare, hår- och makeupstylist, tapetserare eller urmakare.
På programmet lär du dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet
På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.Programgemensamma karaktärsämnen är: entreprenörskap, hantverk och hantverkskunskap. Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder. Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Fråga skolan vilka kurser den har.
På programmet utvecklar du det viktigaste för en hantverkare - hantverksprocessen. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, planera, välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, välja lämpliga material och tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt analysera och utvärdera resultatet
I slutet av hantverksprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda hantverksområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb
Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare. Du har alltid rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet..
Källa: Skolverket
STUDERA EFTER GYMNASIET
För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se
För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se
Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.
Utbildningsinfo.se är Skolverkets webbplats för val av skola och studier. Webbplats vänder sig till elever, föräldrar och professionella inom utbildningsområdet. Här hittar du samlad, aktuell och neutral information om all offentlig utbildning i Sverige.
Stockholms län, Gnesta och Håbo
Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm
Telefontid Måndag-Torsdag kl.9-11
Besökstid Torsdagar kl.13-15
Telefon 08-580 080 00
Besöksadress Fatburen, Södermalmsallén 36, plan 5
E-post gyantagningen@storsthlm.se
Fax 08-580 080 08
Gymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm