Så här hittar du din utbildning

Samtliga sökbara gymnasieutbildningar i Stockholms län, Gnesta kommun och Håbo kommun går att hitta här.
Du kan söka fram utbildningar genom att stegvis göra ett urval. Du har möjlighet att hitta en och samma utbildning via olika urval.

Om du bor i Stockholms län, Gnesta kommun eller Håbo kommun men tänker söka till en gymnasieutbildning utanför länet ska du ändå skicka in din ansökan till Gymnasieantagningen Storsthlm.

Gymnasieantagningen Storsthlm vidarebefordrar din ansökan till den ort dit du har sökt.

Nedan hittar du 2019 års utbud.

Meny

SÖKRESULTAT FÖR ANTAGNINGSDOKUMENT

SÖKRESULTAT FÖR WEBBSIDOR

SÖKRESULTAT FÖR FILER

SÖKRESULTAT FÖR FRÅGOR & SVAR

Nationella program

Inom gymnasieskolan finns 18 nationella gymnasieprogram, varav 6 är högskoleförberedande program och 12 är yrkesprogram. Det finns också sex riksrekryterande gymnasieprogram och fem introduktionsprogram för dig som saknar behörighet.

Läs mer här: Länk till Skolverkets Utbildningsinfo

Programguide

Mer detaljerad information om respektive skola och program finns i programguiden, som lanseras den 4 november.

Programguide 2021

Vilken behörighet behövs?

För att vara behörig till ett nationellt program krävs att du har godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Det är olika krav som gäller beroende på om du vill läsa högskoleförberedande program eller yrkesprogram.

Läs mer om behörighet och meritvärde

Högskoleförberedande program

De högskoleförberedande programmen ska förbereda dig inför att läsa på högskola eller universitet. Vet du redan vad du vill läsa efter gymnasiet är det viktigt att det program du väljer verkligen har alla kurser som krävs för att du ska kunna söka vidare.

 • Ekonomiprogrammet (EK)
 • Estetiska programmet (ES)
 • Humanistiska programmet (HU)
 • Naturvetenskapsprogrammet (NA)
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
 • Teknikprogrammet (TE)

Yrkesprogram

Yrkesprogrammen ska förbereda dig för yrkeslivet eller yrkeshögskola. Du kan också välja att vidareutbilda dig på yrkeshögskolan. Yrkesprogrammen leder till en yrkesexamen. Du kan även få grundläggande högskolebehörighet genom att lägga till svenska 2 och 3 eller svenska som andraspråk 2 och 3, samt engelska 6.

 • Barn- och fritidsprogrammet (BF)
 • Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)
 • El- och energiprogrammet (EE)
 • Fordons- och transportprogrammet (FT)
 • Handels- och administrationsprogrammet (HA)
 • Hantverksprogrammet (HV)
 • Hotell- och turismprogrammet (HT)
 • Industritekniska programmet (IN)
 • Naturbruksprogrammet (NB)
 • Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)
 • VVS- och fastighetsprogrammet (VF)
 • Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Lärlingsutbildning

Inom yrkesprogrammen kan du välja att gå en lärlingsutbildning. Du kommer då att genomföra minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Både på din arbetsplats och i skolan har du ett stort eget ansvar för din utbildning och det förutsätter att du är intresserad och motiverad. Du lär dig under handledning i en miljö som ger kunskaper, erfarenheter och goda kontakter inom en bransch. Utbildningen leder till samma yrkesexamen som ett vanligt yrkesprogram och även på den här utbildningen kan du välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Särskilda varianter

En särskild variant är en utbildning inom ett nationellt program som skiljer sig från det nationella programmet då det har en egen inriktning. Du kan behöva ha godkänt i fler ämnen utöver de som angetts för respektive program för att kunna bli antagen till en särskild variant. Ytterligare krav på behörighet kan vara kopplade till de ämnen som är speciella för just den utbildningen. Fråga din studie- och yrkesvägledare vilka krav på behörighet som finns för det program du vill söka.

Vad gäller för dig som ...

Externa länkar

STUDERA EFTER GYMNASIET

För information om att studera på Universitet och Högskola: studera.nu och uhr.se

För information om att studera på Yrkeshögskola: yrkeshogskolan.se

Skolverket informerar bland annat om gymnasieskolans programstrukturer och yrkesutgångar samt gymnasieskolans lagar och förordningar.

Utbildningsguiden.se Skolverkets webbplats för studievägledning och skolval och vänder sig till vårdnadshavare och elever samt studie- och yrkesvägledare. Här kan du jämföra skolor och läsa om gymnasieskolans program och vad de leder till. Skolsystemet är beskrivet på sex olika språk

Kontakta oss om du har frågor

Stockholms län, Gnesta och Håbo

Postadress
Gymnasieantagningen Storsthlm
Box 4404
102 68 Stockholm

Support för skolpersonal, klicka här

E-post gyantagningen@storsthlm.seGymnasieantagningen Storsthlm är en verksamhet inom:
Storsthlm